Verzorging van de vulva

Het verzorgen van de vulva

Het is van belang om het verzorgen van de vulva ook aandacht te geven in de klas, om mogelijke complicaties te voorkomen.

De vulva is de vagina, de schaamlippen, de clitoris en de uitgang van de urinebuis. De vulva en de vagina worden vaak door elkaar gehaald, maar zijn twee verschillende dingen. De vagina is het inwendige gedeelte en vormt de verbinding tussen de vagina en de baarmoeder. De vulva kan uitwendig worden bekeken. 

De vulva schoonhouden doet men door het te wassen met water en nooit met zeep! De vagina hoeft van binnen nooit te worden schoongemaakt, want deze houdt zichzelf al schoon. Het gebruiken van reinigingsproducten doet in dit geval meer schade dan goed, omdat de zuurgraad van de vagina verstoord raakt en kan leiden tot ontstekingsreacties. 

Ondanks dat de vagina zichzelf schoon houdt is het af en toe wel goed om de vagina schoon te maken met water. Sowieso is het wassen van de schaamlippen en rondom de vulva aangeraden.

Baarmoeder uitleg

Vaginale infecties

Om de leerlingen voor te bereiden op mogelijke veranderingen in hun afscheiding is het van belang om ook te praten over vaginale infecties. Vaginale infecties komen heel vaak voor.

De oorzaak van zo’n infectie is verschillend; denk hierbij aan een schimmel, een bacterie of een SOA. De infectie is meestal te herkennen aan de vaginale afscheiding. Normaal is deze wit/licht geel en geurloos of wat zoutiger van geur. Wanneer het huishouden in de vagina verandert, zal ook de afscheiding van kleur of geur veranderen.

Ook kan men bijvoorbeeld last hebben van jeuk en irritaties bij het plassen. Als dit het geval is, dan is het altijd handig om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan helpen om naar een oplossing te zoeken voor deze irritaties. Het liefst wil je deze infecties voorkomen. Dit doe je onder andere door de vulva goed schoon te houden, wat lossere kleding aan te doen en de vagina niet met zeep te wassen.

Tip: Dit onderwerp kan je wellicht het beste aansnijden door het met de leerlingen over zichtbare en op de huid gerelateerde schimmels te hebben. Hierbij zou er gevraagd kunnen worden of er al iemand ooit last van eczeem of een schimmel heeft gehad en hoe dit voelde. Doordat de leerlingen nu iets tastbaars voor zich hebben zal het minder vreemd zijn om over te schakelen na vaginale infecties. Nadat er gesproken is over huidschimmels kan gezegd worden, dat net als de rest van het lichaam de vagina ook af en toe last kan hebben van schimmels.

Zie ook: