Menstruatie Producten

Er zijn veel soorten menstruatieproducten in verschillende vormen en maten. Zo kan er worden gekozen uit maandverband, menstruatiecups en tampons. Maandverband kan zowel herbruikbaar zijn, als voor eenmalig (uitwendig) gebruik. Een menstruatiecup is voor inwendig gebruik en wordt in de vagina gevouwen. Het zorgt ervoor dat het bloed wordt opgevangen door de vacuüm werking van het product. Een tampon absorbeert, net als maandverband, het bloed maar is voor inwendig gebruik. Let hierbij wel op dat het langdurig inhouden van een tampon/menstruatiecup niet goed is en kan leiden tot het toxische shock syndroom. Bij een menstruatiecup is de kans weliswaar kleiner, omdat deze het bloed niet absorbeert maar opvangt maar het is alsnog mogelijk.

Wat is dit Toxisch Shock Syndroom precies? Het Toxische Shock Syndroom is een bacteriële infectie waarbij giftige stoffen worden aangemaakt, die in de bloedbaan terecht kunnen komen. Lees hier verder over dit syndroom. 

Terug naar de menstruatie producten. Naast de tampon, maandverband en de cup hebben sommige mensen ook de voorkeur voor het gebruik een spons, maandverband ondergoed of het bloeden gewoon laten gaan. Het laten gaan van de menstruatie kan wel mogelijk leiden tot schimmel-infecties en is daardoor niet aan te raden. Voor meer informatie over menstruatieproducten; klik hier.

Tip voor in de klas: Gebruik bij de uitleg van menstruatieproducten tastbare voorbeelden; dit geeft de leerlingen meer inzicht in wat voor soort het product nou echt is. Dit maakt het ook makkelijker om het gesprek aan te gaan met leerlingen.

Tip voor in de klas: Maak de leerlingen niet bang voor het gebruik van tampons. Leg uit dat te veel en te lang van iets nooit goed is en dat dit ook geldt voor het lang inhouden van een tampon. Leg uit dat ze de tampon maximaal na 6 uur moeten verwisselen en dit het liefste om de 4 à 5 uur doen. Benadruk hierbij ook dat iedereen zelf de keus kan maken voor het gebruik van een tampon, maandverband of een juist een andere optie. 

Afbeelding illustratie maandverband
Afbeelding illustratie menstruatiecup
Afbeelding illustratie tampon