Wat, wanneer, hoe?

Ongesteld worden: wat is dat nou eigenlijk en wat gebeurt er in je lichaam?

Ongesteld zijn (of menstrueren/menstruatie) verwijst naar de tijd in de maand waarin er bloed en slijm uit de vagina komt. Dat is heel normaal, maar waarom gebeurt dit nu eigenlijk? In de eierstokken worden eitjes aangemaakt. Deze eitjes komen in de baarmoeder terecht. Als deze worden bevrucht, heeft het eitje een laagje in de baarmoeder nodig waar het zich kan nestelen. Dit laagje vormt zich dan ook aan de randen van de baarmoeder en bestaat uit een soort slijm. Als het eitje niet wordt bevrucht, dan is het laagje slijm niet nodig. Het eitje en slijm laten dan los van de baarmoeder en komen naar buiten via de vagina. Het loslaten van het slijm zorgt ervoor dat er kleine bloedvaatjes kapot gaan. Het slijm vermengt zich met bloed, waardoor ongesteldheid een rode kleur krijgt.

Baarmoeder uitleg
Hoe lang duurt ongesteldheid?​

Dit is anders voor iedereen: bij de één kan het een week duren, terwijl anderen maar een dag of drie ongesteld zijn. Iedereen wordt anders ongesteld. Sommigen slikken de pil of gebruiken een ander anticonceptiemiddel. Dat speelt ook een rol: als jij de pil slikt zal jouw ongesteldheid een stuk regelmatiger plaatsvinden, dan als je de pil niet slikt en zal je menstruatie ook altijd ongeveer even lang duren. Twijfel jij bijvoorbeeld over hoe lang je ongesteld bent of hoe lang het duurt voordat je weer ongesteld bent? Vraag dit dan gerust na bij bijvoorbeeld de huisarts, jouw ouders, leerkracht, of iemand anders die je vertrouwt!

Tot wanneer kun je ongesteld zijn?

Je stopt met ongesteld zijn als je in de overgang komt, wat vaak gebeurt als je tussen de 45 en 55 jaar oud bent. Dit betekent dat je lichaam geen vruchtbare eitjes meer heeft. Hierdoor is het slijm dus ook niet meer nodig, waardoor je niet meer ongesteld wordt. Soms komt het ook voor dat je lichaam al in de overgang gaat als je veel jonger bent. Heb je hier vragen over? Ga dan langs de huisarts, die kan samen met je kijken wat er aan de hand is!