Hoe ziet mijn vulva eruit?

Je vulva is het deel dat je van buitenaf kunt zien. Dit is anders dan de vagina, want deze zit inwendig (dus van binnenuit). Wat je wel van buiten bij jouw vulva kan zien is de opening van de vagina. De vagina is de verbinding tussen je lichaam en je baarmoeder (waar een kindje kan groeien).

Ben je benieuwd hoe je vulva eruit ziet? Door boven een spiegel te hurken kun je je eigen vulva bekijken. Dat voelt misschien vreemd, maar uiteindelijk is het helemaal niet raar om naar jezelf te kijken. Op deze manier ontdek je meer over jouw eigen lichaam. Ook belangrijk om te weten: net als je gezicht en lichaam ziet ook ieders vulva er anders uit!

Hoe heten alle delen van je vulva?

Venusheuvel: wat een ingewikkeld woord, hè? Dit is de plek net boven het begin van je vagina, waar haar kan groeien. 

Clitoris: een klein bultje dat meestal heel gevoelig is. Vaak hangt hier ook een klein laagje huid over.

Plasgaatje: een opening waar je plas uit komt.

Grote schaamlippen: ofwel de Labia majoria. Dit zijn grote lagen huid aan de buitenkant van jouw vagina. Deze randen beschermen je vagina tegen schade van buitenaf.

Kleine schaamlippen: ofwel de Labia minora. Dit zijn de iets dunnere lagen huid binnen de grote schaamlippen. Soms worden deze lagen huid ook wel alleen ‘lippen’ genoemd. Ze zien er bij iedereen anders uit: sommige mensen hebben kleine lippen, anderen hebben lippen die uitsteken.

Anus: waar je ontlasting, oftewel poep, uitkomt.

Tip! op de Vulva Gallery op Instagram kun je allemaal verschillende, getekende vulva’s zien! Op welke lijkt jouw vulva?