Bloedverlies

Bloedverlies

Naast buikpijn, kan het meest vervelende aan ongesteld zijn dat je bloed verliest. Hoeveel bloed je verliest, is weer voor iedereen anders. De één verliest soms een beetje bloed, terwijl anderen wel meerdere keren op een dag even naar het toilet moet om te checken of ze niet zijn ‘doorgelekt’. Doorlekken betekent dat het bloedverlies zorgt dat je plots bloedvlekken krijgt in je kleding. Dit kan komen omdat het product dat je tijdens je ongesteldheid gebruikt, de hoeveelheid bloed niet aankan. Je kan een ander product zoeken of als je tampons of maandverband gebruikt, deze vaker verwisselen.

Moet ik mijn vagina schoonmaken tijdens mijn ongesteldheid? ​

Wat belangrijk is om te weten, is dat je vagina zichzelf schoonmaakt. Afscheiding (meestal wit of lichtgeel slijm, en tijdens de periode dat je ongesteld bent is dit ook met bloed en donkere resten) is de manier van jouw lichaam om onnodige resten die je vagina maakt uit te stoten. Het is dan ook nooit nodig om met zeep de buitenkant of binnenkant van je vagina schoon te maken, ook niet wanneer je ongesteld bent. Zeep met sterke en heftige geur kan er zelfs voor zorgen dat je een infectie krijgt. Dat klinkt misschien heel eng, maar in werkelijkheid krijgt bijna iedereen met een vagina wel een keer last van irritatie rondom de vagina. Dit kan je herkennen door een branderig gevoel bij het plassen, een sterke geur, een andere kleur afscheiding, jeuk of bloed. Als je last hebt van één of meerdere van deze symptomen, praat dan met een vriend(in), zus, broer of ouder. Het is ook belangrijk om dan langs de huisarts te gaan. Meestal is dit namelijk makkelijk te verhelpen, maar je moet wel weten wat er aan de hand is. Probeer niet je vagina extra schoon te maken met allemaal middeltjes die verkocht worden hiervoor: dan wordt de infectie alleen maar erger.

Nog belangrijk: het is heel normaal dat je afscheiding soms anders voelt, ruikt of eruit ziet tijdens je cyclus. Maak je je nu zorgen? De huisarts kan je verder helpen!