Over (niet) doorlekken

illustratie liggen doorlekken

Wat als je doorlekt?

Geen paniek! Bijna iedereen die ongesteld wordt, is wel eens (bijna) doorgelekt. Hoe vervelend en ongemakkelijk het ook voelt, je kunt er helaas weinig aan doen. Een veelgebruikte truc is om een sweater of jasje om je middel te knopen, zodat die net laag genoeg hangt om eventuele vlekken te kunnen verbergen. Maar vergeet niet, het is natuurlijk niet iets waarvoor je je moet schamen! Het gebeurt iedereen wel eens.

Er zijn verschillende producten die je tijdens je ongesteldheid kunt gebruiken om bloed op te vangen. Kies vooral het product wat voor jou op dat moment het fijnste werkt. Vraag hierin ook zeker naar tips van iemand uit jouw omgeving, bijvoorbeeld een van je ouders. Hieronder staat uitgelegd wat de verschillende producten zijn, zodat je hierna zelf kan ontdekken welke het beste bij jou past!

Maandverband

Het maandverbandje is waarschijnlijk een van de bekendste producten. Onderaan het maandverband zit een plakstrip, waardoor hij makkelijk in je onderbroek kan worden geplakt. Daarna vouw je de ‘vleugels’, oftewel de stukjes stof aan de zijkant met plak strips, naar beneden om je onderbroek. Zo blijft het maandverbandje stevig in je onderbroek zitten.

Er zijn van dit product verschillende versies te krijgen: meestal wordt de ‘dikte’ van het maandverbandje aangeduid met druppels op de verpakking. Hoe meer druppels op de verpakking, hoe meer bloed het maandverbandje kan opvangen. Verlies jij veel bloed? Ga dan voor een dikkere versie met veel druppels op de verpakking.

Tampon

Een tampon wordt ook vaak gebruikt door menstruerende mensen over de hele wereld. Het is een van de meest gebruikte menstruatieproducten. Waarom? Een tampon is klein, dus makkelijk mee te nemen in een tas. Daarnaast vangt een tampon best veel bloed op.

Het verschil tussen een tampon en maandverband is dat een tampon niet in je onderbroek zit, maar dat je deze in je vagina moet inbrengen. Het inbrengen is in het begin misschien nog wat oefenen, maar je wordt hier vast steeds handiger in! Je begint het makkelijkst door je benen zo wijd mogelijk neer te zetten. Doe dit bijvoorbeeld door één van je benen op een verhoging neer te zetten, zoals de rand van het bad, de rand van je bed of de wc-bril.

Maak daarna een of twee vingers vochtig door ze even in je mond te stoppen. Gebruik het speeksel daarna om de opening van je vagina (even voelen, kun je ‘m vinden?) wat natter te maken. Zo is het makkelijker om de tampon daarna in te brengen. Als je vingers makkelijk naar binnen glijden, kun je je tampon erbij pakken. Haal ‘m uit het plastic (dit gaat makkelijk door te doen alsof je ‘m opendraait; dan breekt het plastic), rol het touwtje uit en breng ‘m vervolgens in. De tampon mag vrij diep zitten, dus wees niet bang je vingers volledig bij jezelf in te brengen. Zodra je denkt dat je ‘m ver genoeg hebt ingebracht, kun je je vingers weer uit je vagina trekken. Als het goed is voel je ‘m nu niet zitten en hangt het touwtje uit je vagina. Soms moet je eventjes lopen voodat je de tampon niet meer voelt zitten.

Er zijn ook tampons met een ‘inbreng’ hoes. De stappen zijn hetzelfde, maar in plaats van je vingers gebruik je alleen de tampon. Duw het omhulsel in je vagina. Zodra je voelt dat de tampon je vagina naar binnen glijdt, kun je het omhulsel eruit halen.

Let op! Vervang je tampon regelmatig. Een tampon is alleen geschikt voor eenmalig gebruik. Zodra hij vol zit, of langer dan een uur of zes in gebruik is, is het noodzakelijk om een nieuwe tampon in te brengen.

Menstruatiecup

Een menstruatiecup is een siliconen cupje dat wordt ingebracht in de vagina en vervolgens het bloed opvangt. Door de siliconen is het herbruikbaar en dus goed voor het milieu en jouw portemonnee. Je vouwt hem als het ware dubbel om hem klein genoeg te maken om hem in te brengen. Zodra hij zit, zuigt hij vacuüm om geen bloed erlangs te laten. Zeker voor heftige bloeders kan dit heel prettig zijn, omdat het meer bloed kan vasthouden dan een tampon. Je hoeft hem daardoor minder vaak te legen dan je een tampon moet wisselen. Wel vereist het wat handigheid en oefening tot het inbrengen snel en gemakkelijk lukt.

hoe een menstruatie cup inbrengen

Het schoonmaken is natuurlijk ook anders, want je maandverbandje of tampon gooi je gewoon in de prullenbak. Als je je cup uitdoet gooi je de inhoud in de wc en spoel je hem even uit met water en, indien mogelijk, met wat zachte, parfumvrije zeep. Als je niet meer bloedt komt de grote schoonmaak. Hier heb je meerdere manieren voor: je kunt de cup in een pannetje water gooien en hem uitkoken op het vuur. Check af en toe even of je cupje niet verbrandt. Zo dood je alle bacteriën en is hij weer schoon voor de volgende keer. Er bestaan daarnaast ook speciale magnetron bakjes waar je het cupje in een laagje water in legt.

Het product is niet voor alle menstruerende mensen fijn, omdat zo’n cup wel een stukje groter is dan een tampon. Wel heb je, net als bij alle andere producten, veel verschillende merken, groottes en vormen om uit te kiezen.

Wasbaar maandverband

Wasbaar maandverband is eigenlijk precies wat het zegt: maandverband dat je kunt wassen. Het is te vergelijken met een maandverbandje of inlegkruisje met vleugels. Je hebt ze in verschillende soorten en maten, maar ze hebben wel allemaal vleugels om te zorgen dat ze niet gaan schuiven. Qua geur zijn ze niet anders dan normale maandverbandjes. Ze hebben geen plakrandje zoals wegwerp-maandverbandjes die wel hebben, maar hebben bijvoorbeeld drukknoopjes of een andere manier om vast te blijven zitten. Mensen die dit gebruiken doen dit meestal omdat het beter is voor het milieu. Ook bespaart het je uiteindelijk geld, omdat je niet elke maand wegwerp-producten hoeft te kopen. Wasbaar maandverband heb je van veel verschillende merken en verschillende stoffen, die allemaal net weer een beetje anders werken. Katoen houdt bloed net iets minder goed vast dan bamboe, maar kan wel weer tot 90 graden in de wasmachine. Bamboe kun je weer minder heet wassen. Er bestaan daarnaast ook varianten gemaakt van wol of fleecestof.

Period-proof ondergoed

Ofwel: menstruatieondergoed, wat één van de nieuwste menstruatieproducten is. Het zijn onderbroeken, slips of strings die speciaal gemaakt zijn om vocht vast te houden en die je na gebruik kunt wassen en hergebruiken. Er bestaan verschillende soorten. Sommige kunnen heel veel bloed opnemen, andere zijn geschikter voor het opvangen van wat minder bloed. Als je niet veel bloedt kan dit product heel prettig zijn, omdat je er eigenlijk helemaal niet over na hoeft te denken. Je hoeft het niet meerdere keren op een dag te verwisselen zoals bijvoorbeeld bij een tampon of maandverband wel het geval is. Als je last hebt van veel bloedverlies, kan je zo’n onderbroek gebruiken als extra zekerheid, bijvoorbeeld in combinatie met een tampon of cup. Zo weet je zeker dat je niet doorlekt.

Free bleeding

Er zijn mensen die zich zo vrij voelen, dat ze helemaal geen producten gebruiken. Ze blijven de periode van hun ongesteldheid thuis (en andere dappere individuen gaan zelfs gewoon naar buiten) en laten het menstruatiebloed natuurlijk vloeien. Meestal vangen ze dit wel op met bijvoorbeeld een handdoek. Dit zorgt natuurlijk wel voor duidelijke vlekken en is ook niet aan te raden als je naar school of werk moet.

Pas op! Let op welk product je kiest

Van al deze producten zijn er ook ‘natuurlijke’ versies te verkrijgen. Hierin zitten minder ‘slechte’ stoffen. Zo worden sommige tampons bijvoorbeeld in bleek gedoopt om de witte kleur te krijgen. Bleek is natuurlijk geen gezonde stof! Twijfel je of heb je vragen over een product? Stel ze dan gerust aan jouw huisarts, of iemand anders die je hiermee vertrouwt.