Tips & Tricks

Hoe je het ook wendt of keert, menstrueren blijft iets waar extra aandacht voor nodig is. Naast de praktische informatie die we je op deze site bieden, vind je hieronder wat tips om deze tijd van de maand gemakkelijker door te komen. Iedereen is anders, dus het is belangrijk om te ontdekken wat jij fijn vindt wanneer je ongesteld bent. In dit lijstje noemen wij wat opties:

 • Wees voorbereid. Maak bijvoorbeeld in de tassen die je vaak gebruikt een apart vakje voor tampons en maandverband. Zo heb jij altijd iets bij de hand en word je niet plotseling overvallen door jouw ongesteldheid.
 • Wanneer je een menstruatie product moet vervangen, check dan eerst of het toilet een afvalbakje, genoeg papier en een wasbakje in de buurt heeft. Zo voorkom jij vervelende situaties.
 • Maak het topje van je tampon ietwat vochtig voor je hem inbrengt, bijvoorbeeld met een beetje water. Zo kun je hem makkelijker naar binnen schuiven.
 • Draag comfortabele kleding en vooral fijn ondergoed. Het is belangrijk dat je je op je gemak voelt wanneer je door deze tijd van de maand gaat. Sommige mensen vinden het prettig om lossere kleding te dragen, zodat je buik niet bekneld raakt als je last hebt van krampen.
 • Een pijnstiller nemen mag! Als je erg last hebt van kramp, kun je prima een paracetamol nemen bijvoorbeeld. Ook kun je bij de drogist pijnstillers halen die specifiek bedoeld zijn voor menstruatiekramp, zoals Aleve Feminax. Bedenk wel dat een algemeen gevoel van vermoeidheid niet verholpen wordt hiermee. In zo’n geval kun je beter gewoon wat rustiger aan doen.
 • Sommige mensen vinden het fijn om wat meer thee, of bijvoorbeeld bouillon, te drinken als ze menstrueren. Dit is goed om tot rust te komen. Ook een kruik op je buik kan helpen, of gewoon een fles met warm water. Tot slot kun je je buik masseren, ook dit geeft sommige mensen verlichting.
 • Het is oké om wat minder actief te zijn wanneer je menstrueert: je mag afspraken afzeggen als je je niet lekker voelt! Probeer jezelf wat ruimte te geven en te ontspannen. Nergens last van? Fijn, doe dan vooral lekker wat je altijd doet!
 • Er bestaan speciale apps om bij te houden wanneer je ongesteld was en zal worden. Op basis van eerdere ervaringen helpt de app je om je niet te laten verrassen door de bloedingen. Een voorbeeld is Clue.
 • Is je menstruatie erg heftig? Dan kan het zijn dat het wat verlichting biedt om de pil te slikken: deze reguleert de bloedingen beter en zorgt vaak voor minder bloedverlies. Bedenk wel dat het eerste doel van de pil is om niet zwanger te kunnen worden wanneer je seks hebt. Hier zitten dus hormonen in. Overleg goed met je huisarts voor je eraan begint.
 • Ben je een keer doorgelekt in je lievelingsondergoed, dan is dit geen reden tot paniek! De vlek krijg je er meestal uit door het met een blokje zeep en koud of lauw water eruit te wassen. Gooi het daarna in de wasmachine en voilà de vlek is eruit! Disclaimer: gebruik geen warm/heet water hierdoor trekt de vlek nog erger in de stof.
 • Praat over je tijd van de maand. Niet alleen met bijvoorbeeld je familie, maar ook met leeftijdsgenoten. Zo wordt het een normaal onderwerp en wie weet kunnen jullie nog wat van elkaar leren op ‘t gebied van tips & tricks!