Menstruatieschaamte
Ken je dat gevoel als je iets gênants zegt of hebt gedaan, en je wordt misschien een beetje rood, kijkt weg, wil het er niet meer over hebben? Of zijn er onderwerpen waar je het niet over durft te hebben omdat het ongemakkelijk of gênant is? Dan schaam je je. Vaak schamen we ons voor dingen waar we ons helemaal niet voor hoeven te schamen! Ongesteld zijn is ook zo iets.
Menstruatieschaamte in Nederland
Ongesteld zijn is heel normaal: elke maand worden er wel twee miljard mensen ongesteld! Twee miljard! En toch vinden we het moeilijk om het er over te hebben. In een onderzoek van Plan International Nederland, bleek dat bijna de helft van de ongestelde jongeren in Nederland zich vies voelt als ze ongesteld zijn. Een kwart vertelt het aan niemand als ze ongesteld is. Een op de drie vindt het ongemakkelijk om met vrienden of vriendinnen over ongesteld zijn te praten, en één vijfde praat er thuis ook niet over.
Dat klinkt allemaal niet zo goed. Maar bijna de helft van diezelfde groep zou willen dat we in Nederland gewoon over ongesteldheid zouden kunnen praten. Dat willen wij ook!
Menstruatie schaamte gaat dus over je schamen voor je menstruatie, je ongesteldheid. Sommige mensen voelen zich ‘vies’ en anderen hebben een keer gehoord dat mensen die ongesteld zijn heel chagrijnig zijn of dat ze zich misschien wel aanstellen. Al deze ideeën zorgen ervoor dat mensen vaak liever niet praten over ongesteld zijn, maar daardoor zit je er wel alleen mee. En misschien heb je wel vragen over wat normaal is en welke menstruatieproducten je het beste kan gebruiken en hoe. Als je niet praat over ongesteld zijn, dan kan je hier moeilijk achter komen.
Wat kan ik doen?
Het is heel belangrijk dat we praten over ongesteld zijn. Maar hoe pakken we dat aan? Hier zijn een paar tips om te beginnen:
- Vraag aan iemand die je vertrouwt of ze tijd hebben om even met jou te praten over iets belangrijks en zeg eerlijk dat je het misschien wel een beetje spannend vindt.
- Vraag aan een goede vriend(in): “Oh, ben jij eigenlijk al ongesteld?” of “Wanneer werd jij voor het eerst echt ongesteld? Hoe vond jij dat?”

- Als je echt ergens mee zit en je durft het niet te delen met mensen uit je omgeving, dan kan je altijd naar de huisarts gaan. Die weet ook precies wat gezond en normaal is en kan je goed verder helpen!
- Stuur ons een berichtje via de site of onze Insta! Je bent bij ons altijd welkom met opmerkingen, vragen of om iets te delen. Wij weten allemaal hoe het is om ongesteld te worden, dus geen reden om je te schamen!
Zo. Nu kan je aan de gang! Oh ja, wist je dat er nu ook een ongesteldheids-emoji is? Ja, echt waar! Een rode druppel. Ga je die delen als je ongesteld bent? Je bent ongesteld en misschien heb je daar zelfs last van… Je lichaam is super hard aan het werk, daar mag je echt wel een beetje trots op zijn!
PS: Als iemand een keer een stomme grap maakt over ongesteld zijn, dan zorgen ze er dus eigenlijk voor dat ongesteld zijn nog steeds iets ‘raars’ is. Om ze een lesje te leren, mag je daarom van ons een tampon naar hun hoofd gooien. Doe er een beetje aardbeienjam op voor extra drama.