Fabels en feiten
Er is online veel informatie te vinden over ongesteld zijn en alles wat ermee gepaard gaat. Daardoor is het soms moeilijk om feiten van fabels te onderscheiden. Hieronder vinden jullie een overzicht van de meest voorkomende fabels – en geven wij jullie enkele handige feiten mee.
Niet waar!
- Tijdens je menstruatie verlies je heel veel bloed.
In een maandverband, tampon of op toiletpapier lijkt het alsof je heel erg bloedt. Gelukkig valt dit reuze mee. Tijdens een gemiddelde menstruatie verlies je maar vier eetlepels tot een klein kopje bloed (en vooral slijm!).
- Als je menstruatie uitblijft, ben je zwanger.
Een zwangerschap kan inderdaad een reden zijn voor een uitblijvende menstruatie. Maar er zijn nog meer redenen waarom je soms niet ongesteld wordt. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, aanhoudende stress, een te licht lichaamsgewicht of andere lichamelijke of geestelijke gezondheidsklachten.
- Je kunt niet zwanger worden als je ongesteld bent.
Hoewel zwanger worden tijdens je menstruatie onwaarschijnlijk is, is het niet onmogelijk. Zeker bij een onregelmatige cyclus kan het voorkomen dat je tijdens je menstruatie al een volgende eisprong hebt. Bovendien kunnen spermacellen enkele dagen overleven in de baarmoeder.

- Je kunt ontmaagd worden door een tampon.
Veel mensen zijn bang dat ze door het gebruik van een tampon hun maagdenvlies scheuren en daardoor ontmaagd worden. Je maagdenvlies is geen vlies, maar een randje weefsel, dat sommige mensen hebben, en anderen niet. Sommige mensen kunnen bloeden bij de eerste keer seks, omdat dit stukje weefsel dan ‘scheurt’, maar dit hoeft niet altijd te gebeuren. De meeste menstruerende mensen hebben een maagdenvlies dat vrij soepel is. Het ‘scheurt’ daarom ook vaak niet, en het hoeft ook niet te bloeden. Sowieso is ‘maagd’ zijn iets wat ooit is verzonnen en het zegt helemaal niks over jou, je lichaam of hoeveel je waard bent, dus maak je geen zorgen!
- Je wordt altijd tegelijkertijd met je vriendinnen ongesteld.
Er wordt vaak gezegd dat mensen die veel contact met elkaar hebben tegelijkertijd ongesteld worden. Alhoewel enkele wetenschappelijke onderzoeken in deze richting wijzen, is het niet honderd procent bewezen en denken verschillende wetenschappers er anders over.
Waar!
- Tussen je eerste en laatste menstruatie zitten gemiddeld 38 jaar.
De meeste menstruerende mensen worden rond hun twaalfde voor het eerst ongesteld. De menopauze, waarin je meestal stopt met menstrueren, vindt vaak rond het vijftigste levensjaar plaats.
- Ongesteld zijn kost je gedurende je hele leven zo’n €17.000.
Tampons, maandverband, menstruatiecups en inlegkruisjes zijn zeer gebruikelijke producten tijdens je menstruatie. Maar helaas zijn deze producten niet bepaald goedkoop, en dan hebben we het nog niet eens over de bijbehorende pijnstillers, paracetamols, anticonceptie om je menstruatie te reguleren, kruiken en andere producten.
- Het Toxisch Shock Syndroom (TSS), ook wel tamponziekte genoemd, bestaat écht.
Jaarlijks lopen drie tot vijftien mensen per 100.000 menstruerende mensen de ziekte op. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je een tampon te lang laat zitten, waardoor de bacteriën zich ontzettend vaak kunnen vermenigvuldigen. Symptomen van deze tamponziekte zijn braken, koorts, duizeligheid en een lage bloeddruk. Draag dus nooit te lang een tampon of cup en houd je aan de aangeraden draagtijd van 4-8 uur voor tampons en 12 voor menstruatie cups. Slapen met een tampon kan prima, als je vlak voor het slapen gaan een nieuwe tampon indoet en hem gelijk als je wakker wordt er weer uithaalt. Draag als je niet zeker weet hoe lang je gaat slapen voor de zekerheid een maandverbandje.