Ga menstruatieschaamte tegen!

Wil jij je ook inzetten om menstruaties comfortabel en bespreekbaar te maken? Dan zit je hier goed! Menstrueren is de normaalste zaak van de wereld, maar om gewoon fijn ongesteld te zijn, heb je een paar dingen nodig: menstruatieproducten, een schone wc, een prullenbakje en je moet natuurlijk een beetje weten wat je moet doen als je ongesteld bent!

Op school

Hoe is dat bij jou op school? Is er bij elk toilet een prullenbakje? Is er een mandje met maandverband of tampons voor als je het een keer vergeet mee te nemen? En praten jullie over menstruatie en ongesteld zijn op school? Misschien is dit allemaal nog niet aanwezig. Daar kan jij verandering in brengen! Met misschien een beetje hulp van de Girls Rights Watch, natuurlijk. Maar waar moet je eigenlijk beginnen? Beantwoord deze vragen eens:

Op mijn school…

  • Zijn er al prullenbakken in de toiletten (voor meisjes én voor de jongens)?
  • Krijgen we les over menstruatie en leren we wat het allemaal betekent?
  • Kunnen we gewoon met elkaar praten over ongesteld zijn?
  • Is er een doos met gratis tampons of maandverband voor als je het niet zelf bij je hebt of het misschien niet kan betalen?
  • Durven mensen te vertellen dat ze ongesteld zijn?
Tegen menstruatie armoede!

Heb je op een van deze vragen (of een paar) NEE geantwoord? Dan moet er iets veranderen! Je wil dat iedereen gewoon kan menstrueren en daar hebben we al die punten voor nodig!

Zelf aan de slag!

Er is dus iets nodig op school en jij gaat daar wat aan doen! Maar hoe pak je dit nu aan? Hier zijn wat tips om zelf aan de slag te gaan!

Stap 1: Doe de check! Is alles aanwezig op jouw school? Wat mist er nog?

Stap 2: Maak samen met klasgenootjes een lijstje van alles wat er niet is en wat jullie graag willen. Leg ook uit waarom! Bijvoorbeeld: “wij willen dat er een doos met maandverband en tampons op school is, voor iedereen die het niet kan betalen of het thuis is vergeten” of “wij willen prullenbakken in alle toiletten omdat we daar onze tampons en maandverband in kunnen gooien. Dat is schoner.”

Stap 3: Naar je juf of meester gaan! Je hebt een lijstje, je weet waarom je wat nodig hebt, dus het is tijd om naar je leraar te gaan en te vertellen wat er nodig is. Jullie hebben recht op een fijne, comfortabele en veilige menstruatie, dus de school moet jullie hierbij helpen. Daarna kan je misschien naar de directeur of directrice gaan om het voor de hele school te regelen!

En een laatste tip: zamel samen met andere klasgenootjes menstruatieproducten in. Als iedereen één keer een doosje tampons of een pak maandverband meeneemt, kunnen jullie dat samen in een doos doen, en dan hebben jullie een super goede voorraad! Dat is perfect voor als je het bijvoorbeeld thuis niet kan betalen of als je misschien een keer je maandverband vergeet! Samen staan jullie sterk, toch?

Een echte activist!

Zo! Dat was het al. Nu ben je een super coole activist. Vergeet niet dat je ons altijd een berichtje kan sturen. Wij willen je graag helpen om dit op school te regelen! Misschien sturen we je zelfs een paar stickers of buttons om je te helpen met je super belangrijke actie! En heb je nog andere ideeën en tips om zelf aan de slag te gaan op school? Stuur ze in! Dan delen wij ze op deze pagina!